2.3 At hjælpe eller fortsætte?

Alkoholikere har brug for hjælp. Men i denne sammenhæng er hjælp, at gøre noget for en anden, som de ikke kan gøre for sig selv. Mange som lever med alkoholikere bliver så besat af alkoholikeren og af at klare sig igennem livet som alkoholikeren er af sprut. De kommer nemt til at lade deres ‘hjælp’ være en fortsættelse af alkoholikerens drikkeri.

Følgende spørgsmål kan måske hjælpe med at afgøre forskellen mellem at hjælpe og at gøre en alkoholiker i dit liv i stand til at fortsætte:

1. Har du nogensinde forklaret at alkoholikeren bare ikke følte sig rask, e.g. ‘meldt alkoholikeren syg’ til hans arbejdsgiver, og dermed have løjet om hans eller hendes symptomer?

2. Har du nogensinde accepteret en del af skylden for hans (eller hendes) drikkeri eller opførsel?

3. Har du undgået at snakke om hans / hendes drikkeri af frygt for hans / hendes reaktion?

4. Har du fået ham / hende løsladt fra fængsel mod kaution eller har du betalt hans / hendes advokatomkostninger?

5. Har du betalt regninger da han / hun skulle have betalt?

6. Har du lånt ham / hende penge?

7. Har du prøvet at drikke med ham / hende i håbet om at styrke forholdet?

8. Har du givet ham / hende "endnu en chance" og yderligere en og yderligere en? I dette tilfælde bliver din troværdighed overfor ham / hende progressivt dårligere og dårligere.

9. Har du truet med at forlade ham eller med at løsgøre dig fra ham på en eller anden måde?

10. Har du færdiggjort et job eller et projekt som alkoholikeren ikke selv færdiggjorde?

Ultimativt er det alle disse ting der tillader alkoholikeren at fortsætte, i stedet for at hjælpe ham eller hende til at stoppe. Dette er årsagen til at det er anslået, at over 90% af alle alkoholikere enten er ansat eller klar til at blive ansat (8). De bliver beskyttet af familie og venner fra at ramme bunden af afgrunden, og således vakler de videre med deres desperate, sandhedsløse eksistens.

Kærlighed beskytter; vi ved det fra 1. Kor. 13. Og ægte kærlighed søger aldrig at ydmyge offentligt. Og alligevel, på den anden side, i kronisk alkoholisme er der ikke noget formål med at skjule det. Som med elefanten i hjemmet, vi fortalte om tidligere, så er hemmeligheden sandsynligvis afsløret alligevel. Du vil selv blive fanget i et tvangsnet af usandhed, i en sådan grad at du bliver påvirket af sygdommen alkoholisme. Vi har fremhævet at en hovedegenskab ved sygdommen er selvbedrag; en del af sygdommen, en essentiel del, er at tro, at du ikke er ramt af sygdommen. De løgne der bliver fremført både offentligt og i alkoholikerens egen indre tale vil før eller siden blive en del af din psyke. For at leve “sandheden” i Kristus, kan vi ikke væve et fortsat spind af løgne og bedrag. Du bliver nødt til at konfrontere alkoholikeren med dette simple faktum. Gud håndterede Israels synd ved at løsgøre sig fra dem- Han blev nødt til at lade dem ramme bunden af afgrunden, også selvom dette gjorde ondt på dem. At blødgøre faldet vil ikke opnå dette. Alkoholikeren bliver ultimativt nødt til at se på sig selv, alene med sin skaber. Et forslag er at lægge en kærlig besked der forklarer hvorfor du forlader alkoholikeren og så tilbringe en nat væk fra hjemmet, når alkoholikeren kommer tilbage fuld. Det bør bemærkes af os alle, at de der bliver nødt til at leve sammen med en alkoholiker ofte behøver lige så meget støtte som alkoholikeren, og er lige så fastlåste som alkoholikeren i en besættelse.

Alkoholikerens familie oplever ofte følelsen af 'han/hun behøver mig'. Men de bliver nødt til at erkende hvad ‘behov’ virkeligt er. Vi hjælper ikke blot alkoholikeren til at fortsætte ved at skjule dem, men vi nægter dem også deres ansvar ved at gøre dette - muligvis for at fylde et hul indeni os selv (at være behøvet i stedet for at være elsket) som burde blive fyldt af Faderen og Sønnen. Deres virkelige ‘behov’ skal ikke skjules men heles.

Gud håndterer Hans oprørske folk på en måde der er konsistent og alligevel fremviser de abrupte ændringer i planen som ægte ynde og nåde kræver. Dem som bor sammen med alkoholikere udviser ofte en ustabil opførsel som ikke er konsistent. Det ene minut skriger de af alkoholikeren, truende med alt fra død til skilsmisse; det næste minut redder de næstekærligt alkoholikeren fra følgerne af den seneste druktur, ved at give undskyldninger for alkoholikeren, etc. De lytter villigt til endnu et løfte om forbedringer og tager det seriøst, på trods af talrige tidligere løfter som er blevet brudt. Dette er ikke måden hvorpå Gud håndterer gentagen synd. Han handler, før eller siden, beslutsomt. Jeg fremhæver at jeg her snakker om hårdnakket alkoholisme, ikke lejlighedsvis fuldskab. Før eller siden løsgør Gud sig, kærligt, fra den hærdede synder. Dette er hvad vi nu vil behandle grundigt.


previous chapter previous page table of contents next page next chapter