Опширнија студија - Смисао веровања људских бића да их је Бог створио

Зато што смо створени према Божијем лику, структура самих наших тела налаже нам да се потпуно предамо његовом циљу (Мт.22:19-21). Све што носи Божији лик – тј. Сама наша тела – мора се предати Њему. " Он нас је створио, и ми смо достојање његово" (Пс.100:3) . Ми морамо бити његови у стварности зато што је Он наш творац. Тако ми не само да верујемо у стварање мора произвести један живот предат творцу. Бог је створио човека према свом лику; због тога не бисмо смели да проклињемо људе ( Јак.3:9). Због лика који носе, ми треба да поступамо према свим људима као што бисмо према Богу самом; не смемо поступати са неким људима као што бисмо са животињама, које нису Божијег лика. Зато што смо створени према Божијем лику, не бисмо смели да проклињемо друге. Проклињати човека јесте убити га. То је сврха Јаковљеве алузије на Постање. Сасвим једноставно, поштовање за личност других је усађено у непоколебљиво веровање у то да су они такође створени према Божијем лику.

Пазимо на своје понашање

Пс.94:8,9 говори лудама да буду мудри и пазе на своје понашање, јер "Који је створио ухо, зар не чује? И који је око начинио, зар не види?". Веровање у чињеницу да је Бог заиста наш креатор и творац довешће до свесности да Он зато види и зна све ствари. Ови први принципи се снажно повезују, да нас опомену да живимо живот и изговарамо наше речи знајући да смо у самој присутности нашег творца. И запамтите да је веровање у величину и природу Божије моћи стварања оно што је довело Јова до покајања; то није нешто у шта можемо пасивно веровати. Само зато што " Руке твоје створиле су ме и начиниле ме; уразуми ме, и научићу се заповијестима твојим " (Пс.119:73). Давид је увидео да зато што је створен према Божијем лику он има дужност да жели да духовно буде преобраћен у Његовом моралном лику, и зато је тражио снагу да се покори Божијој вољи.

Рад

Често се заборавља да је рад последица стварања, а не пада. Бог га је замислио као начин партнерства са Њим и само-испуњења онако како је он замислио. Због тога је толико погрешан дух лењости који усађује култура алкохола. Скоро да постоји амбиција да се обезбеди што је више времена могуће за "одмор" са флашом; док је рад у било ком облику био Божија намера стварања.

Вредност личности

Само они који верују да нас је Бог створио и да имамо способност вечног искупљења могу истински увидети вредност личности. Само они могу схватити вредност људских бића, да ми нисмо обичне животиње, већ да постоји чудо у људском животу које нас инспирише томе да тежимо да спашавамо људе кроз проповедање Јеванђеља. Џон Стот је снажно прокоментарисао: "Када се људска бића обезвреде, све у друштву се поквари. Жене и деца се презиру; болесне сматрају сметњом, стари су терет; против етничких мањина постоји дескриминација; капитализам показује своје ружно лице експлоатише се рад у рудницима и фабрикама: криминалце малтретирају у затвору; гуше се мишљења опозиције, екстремна десница је измислила Бенсен а екстремна левица Гулаг; неверници су препуштени умирању у својој изгубљености; нема слободе, достојанства, или безбрижне радости; чини се да људски живот није вредан живљења, јер једва да је више људски. Али када се људске личности цене, због њихове унутрашње вредности, све се мења; жене и деца се поштују о болеснима се води брига а старијима се допушта да живе и да живе достојанствено; дисциденте слушају, затворенике рехабилитују, а мањине су заштићене; радницима се даје поштена плата, пристојни услови рада и пропорционални део у добитку; а јеванђеље се преноси до свих крајева планете. Зашто? Зато што су људи важни, зато што сваки мушкарац, жена и дете има значаја као људско биће створено по Божијем лику.


previous chapter previous page table of contents next page next chapter