2.3 Pomaganje ili onemogućavanje?

Alkoholičarima je potrebna pomoć. Pomoći u ovom kontekstu, je učiniti za nekoga nešto što on ne može učiniti sam. Mnogi koji žive s alkoholičarem postaju opsjednuti njime i izlaženjem na kraj sa životom isto kao što je alkoholičar opsjednut pićem. Oni lako mogu dozvoliti da njihova «pomoć» postane jednostavno onemogućavanje alkoholičara da nastavi piti. Slijedeća pitanja mogu pomoći da se odredi razlika između pomaganja i onemogućavanja alkoholičara u vašem životu:

1. Jeste li se ikada pretvarali da se alkoholičar samo ne osjeća dobro, npr, javili da je bolestan «njegovom poslodavcu» i lagali o njegovim simptomima?
2. Jeste li prihvatili dio kritike za njegovo pijenje ili ponašanje?
3. Jeste li izbjegavali razgovor o njegovom pijenju strahujući od njegovog odgovora?
4. Jeste li za njega platili kauciju za izlazak iz zatvora ili neku zakonsku kaznu?
5. Jeste li plaćali račune koje on treba platiti?
6. Jeste li mu posuđivali novac?
7. Jeste li pokušali piti s njim da bi ojačali vaš odnos?
8. Jeste li njemu dali «još jednu šansu», pa onda još jednu i još jednu? U tom slučaju povjerenje u vas postaje sve slabije.
9. Jeste li prijetili da ćete otići ili se «odvojiti» na neki drugi način, a niste to učinili?
10. Jeste li završili neki projekt ili posao koji alkoholičar nije uspio sam završiti?

Na kraju sve ove stvari omogućavaju alkoholičaru da nastavi, prije nego što mu pomognu da prestane. Preko 90% alkoholičara je ili zaposleno ili sposobno za rad (8). Od potpunog propadanja štite ih obitelj i prijatelji, i tako oni teturaju dalje u svojim očajničkim, bezistinskim postojanjima.

Ljubav štiti; svi to znamo iz 1 Kor.13. Iskrena ljubav nikada ne želi javno poniziti. Pa ipak, s druge strane kod kroničnog alkoholizma nema svrhe prikrivati. Kao i za slona u kući, o čemu smo govorili ranije, tajna je vjerojatno svakako «otkrivena». Vi ćete se osobno naći upleteni u prisilnu mrežu neistine, do te mjere da postajete pogođeni bolešću alkoholizma. Naglasili smo da je glavna osobina ove bolesti samozavaravanje; dio bolesti, važan dio, je vjerovanje da je nemate. Laži koje se moraju nastavljati i javno i u razgovorima samog alkoholičara na kraju će postati dio vaše psihe. Da bi živjeli «istinu» u Kristu mi ne možemo stalno plesti mrežu laži i zavaravanja. Morate alkoholičara suočiti s ovom jednostavnom činjenicom. Bog je riješio grijeh Izraela tako što se udaljio od njih. Morao je dozvoliti da oni potpuno propadnu, usprkos tome što ih je to povrijedilo. Ublažavanje pada neće ovo postići. Alkoholičar se na kraju mora suočiti sa svojim Tvorcem. Jedan prijedlog je da se ostavi poruka pisma ljubavi koja objašnjava zašto odlazite provesti noć van kuće kad se alkoholičar vrati pijan. Usput svi trebamo shvatiti da oni koji moraju živjeti s alkoholičarem često jednako trebaju podršku, jednako su zarobljeni u opsesiji kao i sam alkoholičar.

Bog postupa s njegovim pobunjenim narodom na jedan način koji je ustrajan, a ipak sadrži nagle promjene plana koje zahtjeva istinska milost i milosrđe. Oni koji žive s alkoholičarem često pokazuju promjenjivo i nedosljedno ponašanje. Jednog momenta oni vrište na alkoholičara, prijete svime od smrti do rastave, sljedećeg ga suosjećajno spašavaju od posljedica njegovog posljednjeg pijanstva, smišljaju izgovore za drige itd. Još jedno obećanje spremno slušaju o tome kako će se on promijeniti i shvaćaju ga ozbiljno, usprkos tome što su tolika slična obećanja prekršena. Bog ne postupa ovako s problemima ponovljenog grijeha. On radi na kraju, odlučno. Ja naglašavam da ovdje govorim o okorjelom alkoholizmu, a ne o povremenom pijanstvu. Ovo ćemo sada razmotriti u detalje.


previous chapter previous page table of contents next page next chapter