Що Таке Євангелія?

Добре бачити, що ви знайшли вільній час, щоб розглянути послання Біблії. Можливо, ви ставитесь до релігії з пересторогою: відвідування церкви, виконання звичаїв, дотримання традицій. І ми цілком згодні з вами щодо цього. Біблія вчить, що Бог живе у серці чоловіків та жінок, які чують Його слова. Єдині звичаї, яких ми повині дотримуватись, є ті, котрі Біблія сама чітко пояснює, і їх дуже небагато у Біблії. Дві головні з них - це хрищення з повним занурюванням у воду та ламання хліба кожну неділю у пам’ять про Ісуса.

Чи, можливо, ви тільки звичайна особа, яка бажає присутності Бога у своєму житті, але не воліє сильно заглиблюватись у цьому напрямку. Зараз це певне для багатьох з нас, хто прочитав би релігійну листівку, прийшов би на лекцію про Біблію, чи мав би дискусію про це. Це справді чудово, що ми віримо, що Бог існує; напевне Він існує. Але так багато можна відкрити, вивчаючи Його слово, Біблію, ми можемо познайомитись з Ним та мати частку у Його вічному задумі. Ця книга була написана Його Духом, який мав вплив на людей, що писали її - це не просто людські слова, як люба інша книга. Таким чином, ось чому її так треба вивчати.

Чи, можливо, вам здається, що ви її всю знаете. Ви поглянули на Біблію і все зрозуміли. Але, якщо ви дуже, дуже чесні перед собою, то чогось бракує. Все ще переслідує те почуття порожнечі, той страх за майбутнє, той брак визначенності щодо нашої остаточної долі... той сумнів, який як чорний собака, що переслідує більшість чоловіків та жінок до їх могили. І ми б вам сказали: ”Спробуйте ще раз”. Напевне людські тлумачення сплуталися з вашим розумінням Біблії. Повертайтесь до самого текста Біблії.

Чи, можливо, ви вбачаєте у Християнстві “ще одну інтелектуальну пригоду”, ще одне хобі, щоб деякий час погратися, ще одне зачарування, ще одне місто повз дороги, що веде до все тієї ж могили. Життя досить коротке, щоб мати таке цинічне відношення до нього. Колись вас покладуть у могилу, колись жахлива остаточність смерті поглине вас. Додайте біблійному тексту зараз чудового поголосу. Будь ласка, головним чином, заради вас самих, витратьте декілька хвилин вашого життя, щоб хоча б осягнути те, про що в ній йдеться.

Таким чином, чи можу я звернутися з таким запитанням: “Що таке Євангелія?”

Будь ласка, відкрийте свій Новий Заповіт на Святій Євангелії від Матвія глава 1, вірш 1 (1:1). Це початок пояснення Матвієм Євангелія. Ми читаємо: Книга родоводу Ісуса Христа, Сина Давидового, Сина Авраамового.*

Це не зовсім те, чого б ми очікували. Він каже, що Ісус є нащадком Давидовим та Авраамовим. І це для Матвія початок Євангелія. Павло розгядав це так само. Погляньте на послання до галатів 3:8:

І Писання, передбачивши, що вірою Бог виправдає поган, благовістило Авраамові: “Благословляться в тобі всі народи!”

Таким чином, Євангелія - це що було обіцяно Аврааму. Ось що каже Павло. Якщо ми можемо зрозуміти що Бог пообіцяв Аврааму, тоді ми можемо зрозуміти що таке Євангелія. Повернімося до Старого Заповіту та побачимо що Бог сказав Аврааму. Ми відкриємо книгу Буття, першу книгу Біблії, Буття 17:8:

”І дам Я тобі та потомству твоєму по тобі землю скитання твого, увесь край ханаанський, на вічне володіння, - і Я буду їм Богом ”.

Тобто Аврааму було сказано, що він та його діти будуть жити вічно на цій землі. Вічне життя вперше згадується у Старому Заповіті. Зазначте це, тому що основне послання Бібліії є надалі таким же самим. Як це може бути? Перегорніть на Буття 22:17,18:

”То благословляючи, Я поблагословлю тебе, і розмножуючи, розмножу потомство твоє, немов зорі на небі, і немов той пісок, що на березі моря. І потомство твоє внаслідує брами твоїх ворогів. І всі народи землі будуть потомством твоїм благословляти себе через те, що послухався ти Мого голосу ”.

Авраам очікував на народження сина, який буде джерелом благословення для всього світу. Тепер, щоб зрозуміти Біблію треба бачити, як сама Біблія цитує себе та дає нам це тлумачення. Зараз ці слова, що ми щойно прочитали, цитуються у Новому Заповіті - у Діях святих апостолів 3:25,26. Відкриймо це місце та знайдемо це тлумачення.

Сини ви пророків і того заповіту, що Бог вашим батькам заповів, промовляючи до Авраама: “ І в насінні твоїм усі народи землі благословлені будуть!” Воскресивши Свого Отрока, Бог послав Його перше до вас, щоб вас поблагословити, щоб кожен із вас відвернувся від злих своїх учинків!”

Хто ж є насінням Авраама? Ісус. І які благословення Він зробив би можливими для чоловіків та жінок цілого світу? Благословення прощення гріхів та спасіння. Давайте підемо дальше. Послання до галатів 3:16:

А обітниці дані були Авраамові й насінню його. Не говориться: “і насінням”, як про багатьох, але як про одного: “і Насінню твоєму”, яке є Христос.

Насіння Авраамове було одною людиною, в однині, Ісусом. Але як спроможилась та одна людина стати такою безліччю: іі стало так багато як зорей на небі? Прочитаємо послання до галатів 3:27-29.

Бо ви всі, що в Христа охристилися, у Христа зодягнулися! Нема юдея, ні грека, нема раба або вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, - бо всі ви один у Христі Ісусі! А коли ви Христові, то ви Авраамове насіння й за обітнецею спадкоємці.

Тільки ті, хто охристився в Ісуса мають частку у цих обітницях ( обітницях вічного життя тут на землі. Ось чому нам треба христитись, якщо ми збираємось бути порятованними! Апостол Павло казав, що його надія є “надія Ізраїлева” (Дії 28:20). Коли він стикався зі смерттю, тоді це було його надією ( надією Ізраїлевою. Тоді, що таке хрищення? Це не розбризкання. Новий Заповіт написано грецькою мовою і слово, яке перекладається, як “хрищення” означає насправді “занурюватись”. Воно вживалося щодо потопаючого корабля, занурюванного у глибочинь води, чи по відношенню до шматка тканини, який фарбують з одного коліру у інший, занурюючи його. Погляньте у Євангелію від Матвія 3:13 -16:

Тоді прибуває Ісус із Галілеї понад Йордан до Івана, щоб христитись від нього. Але перешкоджав він Йому й говорив: “Я повинен христитись від Тебе, і чи Тобі йти до мене?” А Ісус відповів і сказав йому: “Допусти це тепер , бо так годиться нам виповнити усю правду”. Тоді допустив він Його. І охристившись Ісус, зараз вийшов із води. І ось небо розкрилось, і побачив Іван Духа Божого, що спускався як голуб, і сходив на Нього.

Ісус пішов “у глиб” води та вийшов “з неї”. Його охристили, коли він був дорослим, а не немовлям; зануренням у воду, а не розбризкуванням води. Ось чому це робилося у річці. І, якщо Його охристили таким чином, то і ми мусимо так вчинити. Це занурення та винурення символізує смерть та воскресення Ісуса і те, що ми вирішили зробити Його смерть та воскресення нашим власним. Ось чому воно повинно бути зануренням, а не розбризкуванням. Погляньте на Послання до римлян 6:3-5:

Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? Отож ми поховані з Ним хрищенням у смерть, щоб, як воскрес Христос із мертвих славою Отця, так щоб і ми стали ходити в обновленні життя. Бо коли ми з’єдналися подобою смерти Його, то з’єднаймось і подобою воскресення.

Ось чому ми благаємо вас охриститись ( зробіть це метою свого життя, щоб прийняти Ісуса Христа! Охристившись у Ісуса, ми стаємо частиною Його і, отже, обітниці будуть відноситись і до нас. Отож, коли Він повернеться, тоді нас воскресять з мертвих, будуть судити та потім, якщо ми жили вірно, дотримуючись Божого слова, нам подарують вічне життя, яке Він вже зараз має. Тоді ми будемо жити вічно у Царстві Божому тут на землі. Якщо ви вірите в це, тоді життя має нове значення. Які б матеріальні проблеми ми не маємо, ми збагнемо, що вони тільки тимчасові і, коли Ісус повернеться, Він дасть нам нове та вічне життя. Ось чому в Біблії та у Христі є справжня НАДІЯ. Надія попереду така велична, що наші теперішні проблеми не виглядають вже такими великими.

Але як це може бути, що ця людина Ісус може нас врятувати? Він був нашим представником і ось чому ми мусимо охриститись в Його смерть та воскресення, тому що Він був як ми. Погляньте на послання до Євреїв 2:14-18:

А якщо діти стали спільниками тіла та крови, то й Він став учасником їхнім, щоб смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола, та визволити тих усіх, хто все життя страхом смерти тримався в неволі. Бо приймає Він не Анголів, але Авраамове насіння. Тому мусів бути Він у всьому подібний братам, щоб стати милостивим та вірним Первосвящеником у Божих справах, для вблагання за гріхи людей. Бо в чому був Сам постраждав, випробовуваний, у тому Він може й випробовуваним помогти.

Зазначте, що диявол ( це не тварина чи дракон. Він використовується тут, як втілення гріха. “Бо заплата за гріх ( смерть” (Римлянам 6:23), але тут ми читаємо, що “диявол має владу смерті”. Нам необхідно боротися проти властивостей нашого характеру, а не проти істоти, яку ми не можемо бачити, та яка ще ж до того і знаходиться назовні. У вірші 14 читаємо теж саме декілька разів: “Він став учасником їхнім”. Тобто Він мав ту ж саму природу що й ми. Більшість “християнських” угруповань вчать про те, що існує три Бога у трійці, і одним з них був Ісус. Але це не те чому вчить Біблія. І відповідно посланню до євреїв, дуже важливо, щоб ми мали вірне розуміння щодо Ісуса. Він був точнісінько з тієї ж плоті і крові, що й ми. Автор цього послання налоголошує на цьому 4 рази! Його спокушали, як нас. І як нас спокушають? Нашою власною природою. Погляньте у Якова 1:13-15:

Випробовуваний , хай не каже ніхто: “Я від Бога спокушуваний”. Бо Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує. Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною. Пожадливість потому, зачавши, народжує гріх, зроблений гріх народжує смерть.

Це означає, що Ісус мав нашу людську природу. Мовиться, що Бога не можна спокусити, але Ісуса спокушали ( каже послання до євреїв. Таким чином, Ісус Сам не був Богом. Він був людиною, Сином Божим за народженням, нащадком Давидовим та Авраамовим через Марію. Схожим чином, Бог не може бути народженим, але Ісус був народжений. Бог не може померти, але Ісус помер. Ми не можемо бачити Бога, але люди бачили і торкалися Ісуса. Також Ісус не існував до Свого народження. Він був сином Божим через Марію. Погляньте у Луку 1:31-35:

“І ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. Він же буде Великий, і Сином Всевишнього званий, і Господь Бог дасть Йому престола Його батька Давида. І повік царюватиме Він у домі Якова, і царюванню Його не буде кінця”. А Марія озвалась до Ангола: “Як же станеться це, коли мужа не знаю?”. . .І Ангол промовив у відповідь: “Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий! ”

Зазначте всі ті дієслова у майбутньому часі! Він буде Сином Божим, Марія зачне в утробі ( це звідки почався Ісус, хоча думка та слово про Ісуса завжди були з Богом з самого початку. Зауважте, що Марія була пересічною жінкою. Ісус був нащадком Авраамовим та Давидовим, а це могло тільки статися тому, що Його мати була їх нащадком. Якщо Ісус був Богом, тоді Марія ( мати Божа, і вона не була пересічною жінкою. Якщо, як вчить Біблія, Ісус був Сином Божим, а також “сином людським”, нащадком Авраамовим та Давидовим через Марію, тоді явно, що Марія була пересічною жінкою. Таким чином, це все чи ніщо ( система справжньої віри, чи системи помилкової віри. Важливо вірити у вірну річ, тому що доктрина впливає на наш спосіб життя. Погляньмо у послання до євреїв 4:15,16:

Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха. Отож, приступаймо з відвагою до престолу благодаті, щоб прийняти милість та для своєчасної допомоги знайти благодать.

Тому що Ісус був подібним до нас за природою, отже ми можемо з впевненістю молитися через Нього до Бога. Нам не потрібен людський священик, церковна будова чи пастор, щоб зробити наші молитви прийнятними.

Таким чином, дозвольте тезисно підбити підсумки всього того, про що ми розмовляли:

1.      Є тільки один єдиний Бог, а не “трійця”.

2.     Ісус ( Син Божий, не є Сам Богом. Він не існував до того, як Він народився. Він мав всі наші спокуси та людські випробування, але Він ніколи не грішив. Він віддав Своє життя за нас у страждальній смерті, але потім, тому що Він ніколи не грішив, Бог воскресив Його з мертвих.

3.     Через хрищення у Христа зануренням у воду у віці дорослої людини, ми поділяємо Його смерть та воскресення.

4.    Тобто, коли Ісус Христос повернеться, Він воскресне, Його будуть судити та Йому подарують вічне життя у Його Царстві, ( яке буде базуватись тут на цій землі. Це Царство буде схожим на світ, який був у Еденському саду, коли Бог вперше створив людину ( та навіть кращим. Всі проблеми, які зараз на землі ( війна, голод, сум, навіть сама смерть, остаточно припинять своє існування ( на віки вічні.

5.     Після смерті ми непритомні ( “пекло” означає тільки “могила”.

6.     Душа не вічна; ми створені з пилу та у пил і повертаємось. Дух ( це сила життя, яка усередені нас, яку Бог забирає, коли ми помираємо. Ми не продовжуємо існування у будь-якій притомній формі після смерті.

7.     “Сатана” ( це символ відносно гріховних людських бажань усередені нас, проти яких ми мусимо боротись. Це не ім’я дракона чи потвори, що існує. Бог має силу на 100%, Він не ділиться Своє силою з “сатаною”. Всі наші проблеми походять від Бога, не від сатани, отже в них є позитивна духовна мета для нас.

8.     Читаючи Біблію для нас самих, ми можемо знайти вірний шлях до Бога.

Я звертаюся до вас, щоб ви вивчали ці теми та не заспокоювались доти, доки ви не прийдете до вірного розуміння справжнього Євангелія. Я плекаю велику надію на те, що ви будете вивчати наш безкоштовний курс вивчення Біблії та зробите собі за мету хрищення, зануренняму воду, одного чудового дня. Тоді ви напевне будете мати надію на вічне життя. Гаразд, ми не можемо достеменно уявити собі вічне життя. Я тільки можу порадити, щоб ми уявили собі довгу, довгу нитку, якій нема кінця, яка порстяглась у далечінь, а ми в цьому житті знаходимось тільки у декількох міліметрах від її початку. Це справді наша надія, якщо ми охритились у Ісуса та живемо у Ньому. Я вблагаю вас віднестися до всього цього серьозно, а не вважати це просто за релігію, за щось звичайне.

Данкан Хістер

НАВЧАЙТЕСЯ ЧИТАТИ БІБЛІЮ ЕФЕКТИВНО

БЕЗКОШТОВНА ПРОПОЗИЦІЯ

Є одна Біблія, але багато церков. Ми вважаємо, що вам треба читати Біблію для самих себе для того, щоб знайти її справжнє послання. Ми віримо, що існує тільки один Бог, що Ісус є Син Божий, що Він несе нашу природу та що ми мусимо охриститися повним зануренням у воду для того, щоб скористатися перевагами з Його смерти та воскресення. Незабаром Він повернеться, щоб заснувати Царство Боже на землі (не на небесах). Будь ласка, заповніть купон (унизу), щоб отримати безкоштовну книжечку, яка допоможе вам у вивченні Біблії.


Прізвище та ім’я : ________________________________________________

Адреса:_________________________________________________________

__________________________________________тел: __________________

Купон відсилайте за адресою:

Bible Basics, 49 The Woodfields, South Croydon, Surrey CR2 0HJ ENGLAND



* Всі цитати наведені з Української Біблії, переклад проф. Івана Огієнка, УБТ:2002.

change language settings suitable for 800x600 display use full page width
Available languages:
free bible basics