1.4 Skam

Enhver alkoholiker udlever virkeligt et liv med fejlede forsøg på at stoppe. Alkoholikeren farer ofte ind og ud af behandlinger 10 gange eller mere- men ofte bliver hver druktur fortrudt og de lover sig selv at det ikke vil ske igen. Dette opbygger en stor følelse af skam og personlige fiasko. De fleste alkoholikere erkender i deres samvittighed at deres opførsel er forkert. Således afviger alkoholikeren ikke blot med en underordnet følelse af skam, men også med en sygdom karakteriseret ved en kropslig allergi og en sindets besættelse. Specielt for kristne alkoholikere, er dette akut. Konflikten mellem deres tro og deres opførsel bliver uudholdelig og en druktur er den nemmeste udvej. En undersøgelse opdagede at “48% af baptisterne brugte alkoholiske drikke. Men det er interessant at bemærke at 18% af disse havnede i [alkoholisme]. Grunden er sandsynligvis skam...fordi de lider af mere skam når de bruger alkohol” (6).

Skammen får alkoholikeren til at føle sig snavset og grim. Uanset hvordan den alkoholiske kvinde smører sig selv til med makeup føler hun stadigvæk sit ansigts udtærethed. Skammen er del af en ondsindet nedadgående spiral. Alkoholikeren ved at han eller hun har krænket billedet af Gud som de blev skabt i; hvorvidt de kan udtrykke dette eller ej er ikke pointen. På et eller andet bevidsthedsniveau ved de dette- og så meget mere hvis de er kristne.

Et advarende ord

Det er umuligt for nære familiemedlemmer at være hyperkritiske omkring hinanden. En person der kun lejlighedsvis bliver fuld kan blive stemplet som en “alkoholiker” af familie der ikke kan lide vedkommende, hvilket fører dem ind i en nedadgående spiral af skam som til sidst gør, at den grusomme beskyldning “alkoholiker” blive sand. Indikatorer af rigtig alkoholisme, i stedet for en lejlighedsvis fejltagelse, inkluderer disse:

1. At jævnligt drikke alene eller hemmeligt

2. At have fastsatte tider og steder at drikke og blive vred når disse opdages eller der spørges om dem

3. At være ligeglad med hændelser i livet der skulle have en stor betydning

4. At have alkohol adskillige steder, f. eks. i hjemmet, i bilen, i kontoret, i haven

5. At drikke hver drik lynhurtigt

6. At skulle drikke for at få klare tanker

7. At foretrække at drikke fremfor at spise

En speciel indikator der fortæller om en person er alkoholiker i stedet for blot en der drikker for meget lejlighedsvist, er om personen oplever blackouts. Blacksouts er perioder med hukommelsestab som kan vare fra et par minutter til en hel aften. Alkoholikeren glemmer virkeligt hvad han gjorde. Med ‘blackout’ siger jeg ikke at han bliver bevidstløs. Alkoholikeren kan tale og handle normalt, men der bliver intet skrevet i hans hukommelse i løbet af denne periode.

En anden indikator er hvad der sker når personen ikke drikker: “Fingrene og læberne ryster, små trækninger, lidt motorisk rastløshed og nogle gange vrangforestillinger (ikke hallucinationer). Disse symptomer forsvinder med det samme når alkohol indtages”(1).

Notater

(1) Jellinek, The Disease Concept Of Alcoholism (New Haven, USA: College And University Press, 1960) side 145,146.


previous page table of contents next page next chapter